Stavite kot profesionalci – azijski hendikep

Home » Stavite kot profesionalci – azijski hendikep
azijski hendikep

Vodič po azijskem hendikepu. Stavite kot profesionalci in na stavnici zaslužite z uporabo najbolj priljubljenega stavnega trga na svetu – azijskega hendikepa

Kaj je azijski hendikep?

Azijski hendikep je oblika stav na nogometne tekme, ki izvira iz Indonezije in je z leti postala neverjetno priljubljena po vsem svetu.  Razlogov za to je veliko, vendar sta med glavnimi razlogi, zakaj je ta vrsta hendikepa tako priljubljena med profesionalnimi stavnicami, predvsem fleksibilnost in dinamičnost.

Ali azijski hendikep upravičuje svojo priljubljenost? Ta vrsta hendikepa ustvarja rahlo drugačno perspektivo v svetu športnih stav in zaradi tega igralcem nudi mnogo več možnosti, s katerimi si lahko ustvarijo svoje mnenje glede ene tekme. Osnovno načelo stav na azijski hendikep je, da stavnica določi hendikep v razmerju s trenutno formo nasprotujočih si ekip. Favorit tekme je vedno določen z negativnim hendikepom (določeni hendikep mora zapolniti in pokriti), medtem ko je outsider vedno določen s pozitivnim hendikepom (določeni hendikep mora ohraniti in s tem prednost).

Recimo, če igrata ekipi, kjer je ena na vrhu lestvice, druga pa se bori za obstanek, bi bil tečaj na favorita na klasičnem trgu 1×2 izredno nizek. Azijski hendikep v taki situaciji igralcu poskuša ponuditi možnost 50-50 s tem, da hendikepira favorita in da prednost outsiderju. Seveda vsi pričakujejo, da bo favorit tekme zmagal, ampak ali to lahko stori z najmanj dvema goloma razlike?

Še eden razlog, zakaj so stave z azijskim hendikepom med igralci stav priljubljene je, da igralcem omogoča delanje stalnega profita na športni stavnici. Če vam je ljubše, da stavite na outsiderje, potem je čakanje na jasno zmago lahko dolg in mučen proces, s stavami z azijskim hendikepom pa si povečate možnosti, da dolgoročno in stalno zmagujete na športni stavnici. Poleg tega pa lahko azijski hendikep koristite tudi z nogometnimi stavami v živo. 

Vrste azijskega hendikepa

Azijski hendikep se lahko razdeli na tri vrste. Prva vrsta je celi hendikep (0, -/+1, -/+2 itd.), druga vrsta je polovični hendikep (-/+0.5, -/+1.5, -/+2.5 itd.), tretja vrsta pa je četrtinski hendikep (-/+0.25, -/+0.75, -/+1.25, -/+1.75 itd.).

Torej, linije azijskega hendikepa so določene izključno glede na višino meje in pri vsaki meji lahko stavite na favorita ali outsiderja glede na tečaje, ki jih določi stavnica. Kako te linije delujejo in kaj se mora zgoditi, da bo vaša stava dobitna.

Azijski hendikep 0 – brez tveganja

Azijski hendikep z linijo nič (0) je identičen stavniškem trgu brez tveganja (draw no bet), ki ga lahko najdete v nekaterih lokalnih in spletnih stavnicah. Podroben članek o tej vrsti stavniškega trga si lahko preberete tukaj. Kot že sam dobesedni prevod tega trga pove (brez zadetka ni stave), v primeru neodločenega izida, se vam vložek povrne, kot da sploh ni prišlo do stave. 

Če se sprašujete, kakšna je razlika med azijskim hendikepom linije nič (0) in stavo brez tveganja, vam lahko direktno povemo, da, kar se tiče pravil in izplačila, razlike ni. Če pa pogledate kvote, ki jih stavnice nudijo za ta dva trga, boste opazili razlike. Na spodnji sliki lahko vidite, da vedno obstajajo razlike v tečajih. 

Slika 1.

Kot lahko vidite, kvota za Arsenal je za 0.025 višja (1.40 na trgu brez tveganja in 1.425 na trgu AH), se pravi, da je marža na trgu azijskega hendikepa nižja za cela 2 %. Čeprav se te številke na prvi pogled ne zdijo posebej pomembne, je izredno pomembno, da vedno stavite na trgih in v stavnicah, ki nudijo boljše kvote in marže, saj boste tako lahko dolgoročno ustvarili prednost v razmerju s stavnicami. Na tak način lahko s stavami služite.

Linija hendikepaRezultat tekmeRezultat staveHendikepRezultat tekmeRezultat stave
ZmagaDobičekZmagaDobiček
-0 AHNeodločenoVračilo vložka+0 AHNeodločenoVračilo vložka
PorazIzgubaPorazIzguba

Kot lahko vidite, je pravilo te linije azijskega hendikepa precej preprosto. V primeru neodločenega rezultata na koncu tekme, se vam vložek povrne v celoti, ne glede na vašo stavo. Če zmaga ekipa, na katero ste stavili, je vaša stava dobitna, če pa ekipa, na katero ste stavili, izgubi, potem je vaša stava izgubljena. 

Celi azijski hendikep (-1AH, -2AH, +1AH, +2AH itd.)

V primeru celega hendikepa, je najpomembneje vedeti, da favorit začenja z virtualnim zaostankom določenega števila zadetkov. Torej, če imamo azijski hendikep linije -1 (-1 AH), potem favorit začne tekmo, kot da bi bil rezultat od prve minute 0:1 za outsiderja. Ta linija hendikepa se najpogosteje vidi v tekmah, kjer imamo močnega favorita in kjer je kvota na trgu 1X2 v rangu od 1.40 do 1.55. Na spodnji sliki si lahko pogledate, kakšne so razlike na tečajih trga 1X2 in na azijskem trgu -1 AH:

Slika 2.

Da bi na stavnici ustvarili dobiček z igranjem te linije azijskega hendikepa, mora ekipa, na katero ste stavili (v tem primeru Tottenham), zmagati z vsaj dvema goloma razlike. Če ekipa, na katero ste stavili zmaga samo z enim golom razlike, potem se vam stava vrne, kot da je sploh ne bi igrali. 

Linija hendikepaRezultat tekmeRezultat staveHendikepRezultat tekmeRezultat stave
Zmaga z dvema golomaDobičekZmagaDobiček
-1 AHZmaga z enim golomVračilo vložka+1 AHNeodločenoDobiček
NeodločenoIzgubaPoraz z enim golomVračilo vložka
PorazIzgubaPoraz z dvema golomaIzguba

Kot lahko vidite na naši zgornji sliki, je računanje zmage in poraza pri igranju azijskega hendikepa linije +1 zelo podobno. Se pravi, če ekipa, na katero ste stavili, zmaga ali igra neodločeno, je vaša stava dobitna. Če izgubi z enim golom razlike, se vam vložek povrne, če pa izgubi z dvema ali več goli razlike, potem je vaša stava izgubljena.

Na tej liniji azijskega hendikepa lahko pravzaprav vidite prednosti in slabosti v primerjavi s stavo dvojna možnost, kjer stavite na to, da ena ekipa ne bo izgubila. Če igrate dvojno možnost, niste zaščiteni pred porazom, kot ste v primeru azijskega hendikepa linije +1 AH. Seveda je kvota pri dvojni možnosti višja, je pa tudi tveganje za izgubo precej bolj gotovo. 

Pravila za računanje ostalih celih linij na trgu azijskega hendikepa (-2/+2, -3/+3 itd.) so identična primeru linije -1/+1 AH, edina razlika je, da se mora tekma zaključiti z večjo razliko kot na liniji -1 AH. Če torej igrate -2 AH, mora ekipa, na katero stavite zmagati z vsaj tremi goli razlike, če zmaga samo z dvema goloma razlike, se vam vložek povrne. Če pa ste igrali +2 AH, potem je vaša stava dobitna, dokler ekipa, na katero ste stavili, ne izgubi z več kot tremi goli razlike, in če izgubi s točno dvema goloma razlike, se vaša stava šteje kot pritisk (push), vaš vložek pa se vam povrne. 

Polovični azijski hendikep (-0.5AH, -1.5AH, +0.5AH, +1.5AH itd.)

Igranje stav na polovični azijski hendikep je najpreprostejša linija za razumeti. Obstaja linija -0.5/+0.5 AH in linije, ki so samo različica te osnovne linije, kateri se doda cela številka na že določeno osnovno linijo (-1.5 AH, -2.5 AH, +1.5 AH, +2.5 AH itd.).  

Pravila azijskega hendikepa linije -0.5 so identična pravilom stave na popolno zmago ekipe na klasičnem stavniškem trgu 1X2, če igrate linijo +0.5, potem pa so pravila identična stavi dvojna možnost (da vaša ekipa ne bo izgubila) na trgu 1X2. Seveda obstajajo razlike na teh dveh stavniških trgih in najpomembnejša, ki jo lahko vidite s prostim očesom, je razlika v kvotah. 

Slika 3.

Kot lahko vidite na zgornji sliki, so kvote na različnih trgih zelo različne. V tem primeru (ki je objavljen na stavnici Bet365), je tečaj za zmago West Ham United na trgu 1X2 1.85, medtem ko je enak izid na trgu azijskega hendikepa določen na 1.94. V primeru stave dvojna možnost je tečaj za neodločen izid ali zmago Newcastle United 1.83, medtem ko je tečaj za isti rezultat na azijskem hendikepu linije +0.5 1.96. 

Očitno je, da se veliko bolj splača igrati na trgu azijskega hendikepa, tako da če želite dolgoročno služiti na stavnicah, je potrebno izkoristiti prednosti, ki vam jih nudijo spletne stavnice. Razlog za tolikšno razliko v tečajih je dejstvo, da je trg azijskega hendikepa veliko bolj igran in se stavnici splača, da določi nižje marže. Tega se dobro zavedajo tudi profesionalni igralci stav, zato ni presenetljivo, da je trg azijskega hendikepa že vrsto let najbolj igran stavniški trg v svetu stav. 

Linija hendikepaRezultat tekmeRezultat staveHendikepRezultat tekmeRezultat stave
ZmagaDobičekZmagaDobiček
-0,5 AHNeodločenoIzguba+0.5 AHNeodločenoDobiček
PorazIzgubaPorazIzguba

Pravila te linije azijskega hendikepa so precej enostavna. Če igrate linijo -0.5 AH, potem stavite, da bo izbrana ekipa zmagala tekmo in samo tak izid vam ustreza. V primeru neodločenega izida ali poraza vaše ekipe, je torej vaša stava izgubljena. Če pa ste igrali linijo +0.5 AH, je potrebno, da vaša izbrana ekipa ne izgubi tekme. Če zmaga ali igra neodločeno, je vaša stava dobitna, če pa izgubi, je izgubljena tudi vaša stava. 

Pravila so identična tudi na drugih linijah polovičnega azijskega hendikepa. Če igrate linijo -1.5 AH, mora vaša ekipa zmagati z najmanj dvema goloma razlike. V kolikor ekipa, na katero ste stavili, zmaga z enim golom razlike ali igra neodločeno, je vaša stava izgubljena. Če pa ste igrali linijo +1.5 AH, mora vaša izbrana ekipa zmagati, igrati neodločeno ali izgubiti samo z enim golom razlike. Vaša stava je izgubljena, če izgubi z dvema ali več goli razlike. 

Četrtinski azijski hendikep (-0.25AH, -0.75AH, +0.25AH, +0.75AH itd.)

Linije četrtinskega azijskega hendikepa so za igralce stav, ki se prvič srečujejo z azijskim hendikepom, najbolj zapletene za razumeti preprosto zato, ker se v okviru ene stave pravzaprav igrata dve. Recimo, ko igrate azijski hendikep linije -0.25, igrate s polovico vložka linijo 0 AH, z drugo polovico vložka pa igrate linijo -0.5 AH. Ker je četrtinska linija lahko zapletena za razumeti, bomo za vsako posebej objasnili, kako delujeta linija -0.25/+0.25 in linija -0.75/+0.75.

Azijski hendikep linija -0.25/+0.25

Prvo linijo določi športna stavnica, ko je ena ekipa rahel favorit in so tečaji za čisto zmago te ekipe v rangu med 2.15 in 2.30. V tem primeru obstaja azijski hendikep linije -0.25, pri katerem vi dejansko branite svoj vložek s tem, da sprejmete rahlo nižji tečaj, ampak si zagotovite dobiček v primeru neodločenega izida. 

Linija hendikepaRezultat tekmeRezultat staveHendikepRezultat tekmeRezultat stave
ZmagaDobičekZmagaDobiček
-0.25 AHNeodločenoPol vložka se vrne, pol vložka se izgubi+0.25 AHNeodločenoPol vložka je dobitnega, pol vložka se povrne
PorazIzgubaPorazIzguba

Kot lahko vidite na zgornji tabeli, če igrate na zmago ene ekipe z linijo -0.25, je vaša stava dobitna v kolikor ta ekipe zmaga tekmo. V primeru neodločenega izida, se vam polovica vložka povrne, polovica pa je izgubljena. Torej, če je bil vaš vložek 100 enot, se vam jih 50 povrne, 50 pa ste jih izgubili. Kot lahko vidite, je bolje izgubiti samo polovico vložka na trgu azijskega hendikepa, kot celoten vložek na trgu 1X2. 

Ko pa igrate +0.25 AH, je računica malo drugačna. Če vaša ekipa zmaga, dobite celoten dobiček, v primeru neodločenega rezultata, se vam polovica vložka vrne, na drugo polovico pa imate dobiček. Če ekipa, na katero ste stavili izgubi, izgubite celoten vložek. 

Azijski hendikep linija -0.75/+0.75

V primeru azijskega hendikepa linije -0.75/+0.75 so pravila podobna, s to razliko, da se računa, kot da ste odigrali polovico vložka na -0.5 AH, polovico pa na -1 AH. Tako izgleda tabela vaših morebitnih dobitkov:

Linija hendikepaRezultat tekmeRezultat staveHendikepRezultat tekmeRezultat stave
Zmaga z dvema golomaDobičekZmagaDobiček

-0.75 AH
Zmaga z enim golomPol dobitek, pol vračilo
+0.75 AH
NeodločenoDobiček
NeodločenoIzgubaPoraz z enim golomPol Iiguba, pol vračilo vložka
PorazIzgubaPoraz z dvema golomaIzguba

Če ste torej stavili na linijo 0.75, mora vaša ekipa zmagati z najmanj dvema goloma razlike, da prejmete dobitek v celoti. V primeru, da vaša ekipa zmaga z enim golom razlike, potem je dobitna polovica vložka, druga polovica pa vam je vrnjena. V primeru neodločenega izida ali poraza, izgubite celoten vložek vaše stave.

Če pa ste igrali linijo +0.75, je vaša stava izgubljena v primeru, da izbrana ekipa izgubi z vsaj dvema goloma razlike. V primeru, da ekipa, na katero ste stavili, izgubi z enim golom razlike, izgubite polovico vložka, druga polovica pa se vam povrne, če pa je izid neodločen ali če vaša ekipa zmaga, potem dobite stavo v celoti. 

Namesto zaključka

Iskreno upamo, da vam je tale članek približal trg azijskega hendikepa in imate zdaj možnost videti širšo sliko. Ni nenavadno, da je stavniški trg najbolj popularen in najbolj igran trg med profesionalnimi in amaterskimi igralci stav po celem svetu, glede na to, da imate z igranjem azijskega hendikepa znatno prednost v primerjavi z ostalimi igralci. 

Prednosti azijskega hendikepa so zelo različne:

  • Višji tečaji v stavnicah, glede na druge klasične stavniške trge.
  • Izjemno višji limiti pri igranju stav.
  • Boljša možnost kombiniranja in dobivanja vrednostnih stav.

Kar se tiče pomanjkljivosti, jih skoraj ni. Po našem skromnem mnenju je največja slabost azijskega hendikepa, ko ne najdete istega trga v določeni športni stavnici. Zato je zares pomembno vedeti, kako izbrati pravo športno stavnico, ki vam bo nudila najboljše trge in najboljše pogoje za športne stave. 

S pravo športno stavnico in discipliniranim igranjem šprtnih stav, smo povsem prepričani, da boste lahko dolgoročno profitirali na športnih stavnicah

Za zaključek si na spodnji sliki poglejte shematski prikaz najbolj priljubljenih linij azijskega hendikepa in potencialnih dobitjov.

Zmaga s 3+ goliZmaga z2+ golomaZmaga z1+ golomNeodločenoPoraz z 1+ golomPoraz z2+ golomaPoraz s3+ goli
+2VRAČILO VLOŽKA
+1.75POLOVICA IZGUBLJENAPOLOVICA VRNJENA
+1.5
+1.25POLOVICA DOBITNAPOLOVICA VRNJENA
+1V CELOTI POVRNJEN
+0.75POLOVICA IZGUBLJENAPOLOVICA VRNJENA
+0.5
+0.25POLOVICA DOBITNAPOLOVICA VRNJENA
0V CELOTI POVRNJEN
-0.25POLOVICA IZGUBLJENAPOLOVICA VRNJENA
-0.5
-0.75POLOVICA DOBITNAPOLOVICA VRNJENA
-1V CELOTI POVRNJEN
-1.25POLOVICA IZGUBLJENAPOLOVICA VRNJENA
-1.5
-1.75POLOVICA DOBITNAPOLOVICA VRNJENA
-2V CELOTI POVRNJEN