Fantasy Premier League: Kaj je Wild Card?

Home » Fantasy Premier League: Kaj je Wild Card?
fpl wild card

Če želite biti dober ali ceno nadpovprečno uspešen manager v Fantasy Premier League, morate pametno in spretno uporabljati tako imenovane žetone (ang. Chips), ki so neke vrste bonusi, s pomočjo katerih lahko še dodatno izboljšate svoje možnosti za uspeh pri igranju. Sicer obstajajo štirje žetoni, vendar se bomo v nadaljevanju osredotočili na žeton Wild Card.

Na začetku vsake sezone FPL so managerjem na voljo štirje žetoni: Free Hit, Triple Captain, Bench Boost in Wild Card. Vsak žeton lahko aktivirate enkrat v sezoni, razen Wild Card, ki ga lahko aktivirate dvakrat na sezono.

V posebnem vodniku po pravilih Fantasy Premier League smo že omenili osnove funkcije žetonov, vendar moramo na tem mestu omeniti, da v določenem krogu ne morete aktivirati vseh žetonov, temveč samo enega. Če manager preudarno in ob pravem času aktivira žetone, lahko na tak način brez večjega truda izboljša uvrstitev svoje ekipe, naj si bo v manjših ligah in generalni razvrstitvi. Pri tem se je že večkrat pokazalo, da so ravno žetoni tisti element, ki po navadi kroji končni vrstni red na koncu sezone.

Kaj je Wild Card?

Žeton Wild Card managerju ekipe omogoča, da z neomejenimi brezplačnimi transferji popolnoma zamenja ekipo. Kot smo poudarili že v uvodu, sta v sezoni na voljo dva žetona Wild Card, ki sta časovno omejena in se lahko aktivirata samo v točno določenem obdobju.

Prvi žeton je razpoložljiv do konca koledarskega leta, ker pomeni do začetka zadnjega kroga tekem v tem letu. Tako ste lahko v sezoni 2021/2022 prvi žeton Wild Card aktivirali do 28. decembra – če vam to ni uspelo, se žeton izniči in ga ne morete več aktivirati.

Druga ”Divja karta” je na voljo na začetku novega leta in je lahko aktivirana v enem izmed krogov do konca sezone. Vsekakor je dobro poznati časovna obdobja za aktivacijo žetonov, saj se lahko hitro zgodi, da zamudite prvi rok in zaradi tega izgubite žeton.

Kdaj je najbolje aktivirati Wild Card?

Tako kot pri žetonu Free Hit ni jasno opredeljeno oz. ni neke točno določene taktike, kdaj je najbolje aktivirati Wild Card. V prvi vrsti je vse odvisno od ekipe do ekipe in vseh drugih dejavnikov, ki vplivajo na igranje ekipe. Večina managerjev se za Wild Card odloči takrat, ko ekipa vedno slabše igra, saj je to dober kazalnik, da je nekaj narobe in da je treba nekaj spremeniti.

Po navadi številni managerji prvi Wild Card aktivirajo po slabem začetku sezone, kar se velikokrat izkaže za dobro strategijo, saj lahko na ta način izboljšajo ekipo z novimi okrepitvami itd. Na splošno pa priporočamo, da Wild Card aktivirate v primeru slabe skupne uvrstitve po nekaj krogih oz. v primeru vedno večjega zaostanka v manjših ligah.

Predvsem ne odlašajte preveč z aktivacijo, saj lahko na ta način že na začetku tvegate, da boste pokvarili celotno sezono. Mogoče niste dobro spremljali pripravljalnega obdobja ali pa ste slabo izbrali ekipo in precenili nekatere igralca – če po štiri ali pet krogih ugotovite, da sezona ne poteka po vaših pričakovanjih, potem aktivirajte Wild Card, popravite svoje začetne napake in na ta način rešite sezono ter se mogoče zavihtite na vrh lestvice.

Številni FPL-eksperti aktivirajo Wild Card po koncu jesenskega roka za transferje. Ti dnevi so večinoma namenjeni premoru ekip, zaradi česar imate dovolj časa, da naredite podrobno analizo dogajanja in naredite dobro strategijo o tem, v katero smer naj vodi nadaljevanje tekmovalnega leta.

Če zelo dobro začnete sezono in vsaj prva dva ali trije meseci potekajo po pričakovanjih, potem je idealen čas za aktivacijo Wild Card konec decembra, torej v mesecu zelo natrpanega urnika, ko se v manj kot 30 dneh odigra med 6 in 7 krogov.

Drugi žeton Wild Card, ki je na voljo od prvega januarskega dne naprej, aktivirajo po navadi tisti managerji, ki so prvi žeton aktivirali prekmalu in je zaradi tega njihov položaj že tako slab, da morajo popolnoma spremeniti in reorganizirati ekipo.

Če ne spadate v to skupino managerjev, potem vam priporočamo, da žeton obdržite do samega konca sezono, ko se bo že vedelo za zmagovalca in splošne uvrstitve.

Vsako sezono v zadnjih desetih krogih poteka ”dvojni krog” (ang. Double Gameweek), ko ena ekipa odigra svoje zaostanke ali preložene tekme v okviru rednega kroga. Te zamude se praviloma dogajajo zaradi obveznosti posameznih ekip v enem od angleških ali evropskih pokalov, zaradi česar morajo nekatere ekipe odigrati dvojno.

Ker je razpored znan že več krogov vnaprej, je preizkušeno dobra strategija, da žeton Wild Card aktivirate tik pred ”dvojnim krogom”, tako da lahko v tem času uporabite žeton Triple Captain ali Bench Boost. Na ta način boste maksimalno povečali zmogljivosti ekipe in si priigrali tudi 100 točk ali več.

Zaradi načina delovanja žetona Wild Card, se ga je v angleščini prijel tudi izraz Gamechanger, saj lahko konkretno spremeni potek sezone. Zato je še toliko bolj pomembno, da ne hitite z aktivacijo žetonov, razen če je položaj zaskrbljujoč že po nekaj prvih krogih.