Fantasy Premier League: Kaj je Free Hit?

Home » Fantasy Premier League: Kaj je Free Hit?

Eden od pogojev za uspešno igranje priljubljene igre Fantasy Premier League je pravilna uporaba žetonov. V primeru FPL obstajajo štirje različni žetoni, ki vam prinašajo določene prednosti pri sestavljanju ekipe itd., v nadaljevanju pa se bomo osredotočili na žeton Free Hit.

Vsi FPL-managerji na začetku vsake sezone prejmejo štiri žetone: Wild Card, Triple Captain, Bench Boost in Free Hit. Vsak žeton lahko uporabite enkrat na sezono, razen žetona Wild Card, ki je na voljo dvakrat na sezono.

Prav vsak žeton je lahko močno orožje na poti do uspehov pri igranju, saj lahko možno izboljša uvrstitev ekip – seveda, če jih uporabljate pametno. Zato je priporočljivo, da imate dobro strategijo za aktivacijo žetonov in da ne sprejemate prenagljenih odločitev, ki po navadi nimajo želenih učinkov.

Kaj je žeton Free Hit?

V bistvu je žeton Free Hit enotedenska različica žetona Wild Card. To pomeni, da lahko manager naredi neomejeno število transferjev med dvema igralnima krogoma in na tak način sestavi najmočnejšo ekipo za naslednji krog. Če po nekaj krogih opazite, da ekipa ni tako dobra, kot bi si želeli, potem lahko z žetonom Free Hit hitro in enostavno zamenjate problematične igralce.

Lep primer za uporabo žetona Free Hit je v primeru suspendiranih ali poškodovanih igralcev, zaradi katerih je okrnjena prva postava, saj lahko za en krog zamenjate želene igralce in tako vsaj začasno rešite težave ekipe.

Vendar pa morajo biti managerji ekip previdni pri uporabi omenjenega žetona, saj velja samo za en krog, kar pomeni, da bo ekipa v naslednjem krogu imela prvotno postavo pred aktivacijo žetona Free Hit. Seveda pri tem ne smete pozabiti na svoj proračun, ki določa, koliko menjav si lahko dejansko privoščite.

Kdaj je najbolje aktivirati žeton Free Hit?

Čeprav je bilo na to temo napisanih že kar nekaj člankov, še vedno ne obstaja točno pravilo oz. strategija glede tega, v katerem delu sezone je najboljše aktivirati žeton Free Hit. V zadnjih nekaj sezonah je velika večina managerjev FPL ta žeton obdržala za konec tekmovalnega leta, saj se v tem času največ ”praznih krogov” (ang. Blank Gameweeks) – gre za igralni krog, kjer se neodigrani dvoboji prenesejo v naslednji krog, če vsi igralci ekipe nimajo tekem v trenutnem krogu.

Do ”praznih krogov” pride najpogosteje takrat, ko morajo biti nekatere tekme prestavljene zaradi turnirjev (npr. pokal FA s četrt- in polfinalom med vikendom) ali drugih razlogov, zaradi česar nekateri igralci ali celotne ekipe v tem krogu nimajo tekem.

V takih primerih so lahko nekateri igralci preobremenjeni zaradi podvojenih tekem v določenem krogu, pri čemer lahko pomaga žeton Free Hit, saj lahko samo za tisti krog sestavite novo ekipo 15 igralcev in tako iztisnete največ iz kroga.

Uporaba žetona Free Hit je prav tako dobra izbira za ”dvojne kroge” (ang. Double Gameweek), ko ekipe znotraj enega kroga igrajo dve tekmi. Tako se lahko v katerem od angleških ali evropskih pokalov zgodi, da več ekip igra tekme med vikendom in takoj zatem v torek, sredo ali četrtek.

Z aktivacijo žetona Free Hit se lahko izognete slabšim rezultatom ekipe, ki mora odigrati več tekem v določenem krogu. Enostavno aktivirajte žeton in zamenjajte igralce tako, da sestavite novo ali delno spremenite obstoječo postavo.

S tega vidika je bila sezona 2021/2022 prava posebnost, saj je bilo zaradi koronavirusa preloženih veliko tekem v prvem delu tekmovalnega leta. Zaradi tega so managerji dobili dodaten žeton Free Hit, s katerim so lahko preuredili ekipo.

Čeprav je bila sezona 2021/2022 posebnost, se je v prejšnjih sezonah že večkrat izkazalo, da je žeton Free Hit najbolje shraniti za drugi del sezone, torej za finalne kroge. Zato vam priporočamo, da ne hitite z aktivacijo žetona Free Hit in počakate na trenutek, ko ga boste zares potrebovali.