Intervju: Aleksandar Rakić: “Samo vprašanje časa je, kdaj bo pas v mojih rokah.”

Home » Intervju: Aleksandar Rakić: “Samo vprašanje časa je, kdaj bo pas v mojih rokah.”

Od zadnjega nastopa najboljšega srbskega MMA borca Aleksandra Rakića v UFC-ju je minilo natančno leto dni! Četrti izzivalec UFC-ove poltežke kategorije, Aleksandar Rakić, je svoj zadnji dvoboj opravil proti nekdanjemu UFC prvaku Janu Blachowiczu. Na žalost se je v boju, kjer se je zdelo, da bo “Raketa” prišel do zmage in napada na UFC pas, v začetku tretje runde poškodoval Rakić, natančneje je prišlo do poškodbe sprednje križne vezi. Srbski UFC borec po tem ni bil zmožen nadaljevati boja, poleg tega je bila poškodba takšne vrste, ki zahteva dolgo okrevanje.

Po tem je Aleksandar Rakić kirurško saniral poškodbo, se vrnil v trening proces, začel z boksarskimi treningi, BJJ-em, kmalu pa naj bi se vrnil tudi na blazine, kjer bo skupaj z trenerjem Nejadom Babakom delal na rokoborbi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MMA Kultura (@mmakultura)

Kako je potekalo okrevanje, v kateri fazi priprav je trenutno, kdaj ga bomo lahko spet gledali v UFC kletki, kdo je naslednji nasprotnik, s katerim bi se rad boril, mnenje o prehodu Pereire v poltežko kategorijo, in koga vidi kot zmagovalca boja Hill vs. Prochazka, na vsa ta vprašanja je v intevjuju s portalom Kladionica Biz odgovoril četrti izzivalec, Aleksandar Rakić! Odgovore preberite v nadaljevanju:

Minilo je natanko leto dni od boja z Janom Blachowiczem in tvojega zadnjega dvoboja v UFC-ju. Na žalost si v tej borbi utrpel hudo poškodbo kolena, ki si jo moral kirurško sanirati, kar te je za nekaj časa odmaknilo od oktagona. Lahko nam poveš, kako poteka okrevanje, v kateri fazi okrevanja si trenutno?

“Bilo je to težko leto zame. Vsi, ki me poznajo, vedo, da so mi borba in trening vse v življenju in da preprosto ljubim borbe in treninge. V obdobju, ko nisem mogel trenirati, sem se veliko naučil o stvareh, kot so potrpežljivost in samoobvladovanje.

Kar zadeva okrevanje, za popolno okrevanje kolena in njegovo 100-odstotno delovanje je potrebno leto dni, šele takrat je mogoče izvajati borilne treninge. Spoštoval sem proces. Ne razumem ljudi, ki mi nenehno postavljajo vprašanje: “Kdaj bo borba?”. Lahko bi se boril po šestih mesecih, vendar je bilo tveganje za poškodbe preveliko. Tako sem počakal nekoliko dlje, da se mi ne bi več ponovila ista poškodba. Skoraj sem na koncu rehabilitacije, junija začnem s polno zmogljivostjo treninga, ko gre za borilne športe.”

“Nedavno si objavil fotografijo na Instagramu, kjer smo videli, da si se vrnil na treninge ‘grapplinga’. Ali to pomeni, da se boš kmalu vrnil tudi na treninge rokoborbe s svojim trenerjem Babakom?

“Začel sem z ‘grapplingom’. To počnem s svojim dolgoletnim prijateljem in trenerjem, Robertom Pastuchom. Pogovarjal sem se z Babakom. Z rokoborbami bom počakal še en mesec, na začetku sedmega meseca pa bom začel tudi z rokoborbami. Sem že govoril s trenerjem Babakom. Verjetno bom del priprav opravil pri njem na Švedskem, nato pa se bomo skupaj vrnili v Dunaj, kjer bomo nadaljevali z rokoborbo.”

“Verjamemo, da si to vprašanje dobil velikokrat v zadnjem času in da javnost nestrpno čaka tvojo vrnitev. Kdaj lahko pričakujemo začetek naslednjega tabora za trening, kakšni so načrti in kdaj te bomo spet videli v oktagonu?

“V času okrevanja sploh nisem bil pod stresom, prejel sem veliko sporočil in komentarjev, ki so bili v stilu: ‘Kdaj se boš vrnil? Se boš sploh vrnil? Nič ne bo iz tebe.’ Ljudje ne razumejo, kako težka je ta poškodba in da se nekateri atleti nikoli ne vrnejo po takšni poškodbi. To poškodbo sem imel 3-krat. Vprašajte se, koliko mora biti nekdo mentalno močan, da se vrne tretjič. Izpolnil bom to, kar sem rekel, vrnil se bom močnejši, boljši in ne bom ustavil, dokler pas ne bo v mojih rokah.

Moj načrt je, če naslednje obdobje priprav poteka brez poškodb, da se borim jeseni. Pogovoril sem se z UFC-jem in če bo vse potekalo kot je treba, bi se rad boril na UFC 294 v Abu Dhabiju. Nič še ni zagotovo.”

“Nekdanji srednji prvak, Alex Pereira, se je odločil za prehod v poltežko kategorijo, v kateri si trenutno 4. izzivalec. Ali se ti zdi borba proti Pereiri privlačna, glede na to, da se še ni boril v kategoriji do 93 kilogramov, je pa zelo priljubljen borec?

“Videl sem, da Pereira prehaja v poltežko kategorijo in mislim, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo, saj je za srednjo kategorijo moral izgubiti precej kilogramov. To se je videlo tudi v zadnji borbi proti Adesanyi. Mislim, da če ne bi bil tako dehidriran, ne bi bil nokavtiran po takem udarcu. Je veliko ime in nekdanji prvak srednje kategorije. Videl sem, da preko Twitterja on in Adesanya poskušata ustvariti “spor” in prodati tretji meč. Ali se bo to zgodilo ali ne, nihče ne ve, ampak seveda, če UFC želi, da se borim proti Pereiri, sem vedno za dobro borbo. Vidim svoje prednosti v tem dvoboju in če pride do te borbe, bom pripravljen na vse.”

“Proti komu bi se rad boril v borbi za povratek? Bi že v prvem dvoboju želel nasprotnika, ki je pred tabo na mestu izzivalca ali pričakuješ, da bo to nekdo, ki je za tabo na 5-10. mestu?

“Najraje bi imel revanš proti Janu, ker je to nedokončan posel. Pogovarjal sem se z UFC ‘matchmakerji’ in predlagal revanš. Niso rekli, da ne more, ampak tudi niso zagotovili 100%, da lahko. Vse je odvisno od tega, kdaj se bom vrnil in časovnica, da Jan ne ostane dolgo brez borbe. Še vedno ni znano, kaj bo z Janom.

Če bi lahko izbiral, bi se rad boril z boksarji, ki so pred mano, vendar če UFC želi, da se borim z nekom, ki je za mano, potem ni problema s tem, ker moj cilj niso imena, moj cilj je pas. Kogarkoli mi bo UFC dal, bom pristal na borbo in dokazal, da sem boljši.

Mislim, da so realne možnosti, da dobim revanš z Janom, saj vsi, ki so gledali borbo, vedo, da dvoboj ni šel v njegovo korist. Kot se pravi: “Ne zmaguje vedno boljši.” Tisto noč je sreča bila na njegovi strani.”

“Pojavila se je informacija, da bo na UFC 292 dogodku, ki bo potekal 19. avgusta v Bostonu, potekal dvoboj za naslov poltežke kategorije med prvakom Jamahalom Hillom in nekdanjim prvakom Jirijem Prochazko. Koga vidiš kot zmagovalca te borbe?

“Videl sem, da se bosta Hill in Prochazka morda borila na dogodku UFC 292. Mislim, da bo Hill zmagal, ker se Jiri prehitro vrača. Imel je hudo poškodbo rame, kar zahteva čas. Čakal sem tako dolgo, da bi se moje koleno popolnoma opomoglo, poškodba kolena ali rame pa je skoraj enaka. Mislim, da se prehitro vrača v velike priprave in da ga bo to stalo zmage. Glede na stil, če Jiri pride 100% pripravljen, lahko premaga Hilla, vendar je vprašanje, kako pripravljen bo dejansko prišel Jiri.

Kdorkoli je na vrhu, ni pomembno, vprašanje je le, kdaj bo pas v mojih rokah. Kdor ne verjame več vame, niti ne rabi, presenetil bom vse tisti dan, ko bom v rokah držal pas.”

“Upamo, da bo Aleksandar ‘Raketa’ Rakić priprave opravil brez poškodb in se vrnil kot najboljša različica sebe ter osvojil UFC naslov! Aleksandra Rakića lahko spremljate na Instagramu, kot tudi na YouTube-u.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja