Podroben vodnik za FIFA World Cup 2022 Fantasy

Home » Podroben vodnik za FIFA World Cup 2022 Fantasy
FIFA World Cup 2022 Fantasy

Vročica svetovnega prvenstva v nogometu je vse močnejša. Odštevam do začetka najbolj popularnega nogometnega dogodka na svetu. Evforijo je še dodatno razgrela novica, da se je začel FIFA World Cup 2022 Fantasy, zato je čas, da vam predstavimo vsa pravila.

Osnovna pravila so večinoma enaka kot pri drugih fantasy igrah. Če se še niste, se morate registrirati na uradni spletni strani FIFA. Po tem boste lahko ustvarili fantasy ekipo.

Ustvarite ekipo

Ko prvič pridete do dela za ustvarjanje ekipe, boste pozvani, da poimenujete svojo ekipo. To lahko storite takoj ali na koncu, ni pomembno. Tako kot pri Fantasy Premier League imate proračun 100 milijonov, ki jih morate razdeliti med 15 igralcev.

Po izbiri lahko določite začetno postavo v eni izmed naslednjih formacij: 4-4-2

4-3-3, 4-5-1, 3-4-3, 3-5-2, 5-2-3, 5-3-2 in 5-4-1.

Kar zadeva maksimalno število igralcev iz ene reprezentance, se bo število spreminjalo glede na potek tekmovanja. Vsak menedžer bo lahko izbral:

 • Maksimalno 3 igralci v skupinskem delu
 • Maksimalno 4 igralci v osmini finala
 • Maksimalno 5 igralcev v četrtfinalu
 • Maksimalno 6 igralcev v polfinalu
 • Maksimalno 8 igralcev v finalu

V svojo ekipo lahko dodate katerega koli igralca, tako da kliknete “+” poleg njegovega imena na seznamu igralcev. Po drugi strani pa igralca odstranite iz ekipe tako, da kliknete na “X”, ki se pojavi, ko kazalec miške postavite na določenega igralca.

Če nimate časa za izbiro ekipe, je na voljo tudi možnost samodejnega izbora celotne ekipe.

Izbor kapetana

Tudi za FIFA World Cup 2022 Fantasy je pravilo enako, ko gre za izbiro kapetana. Igralec, ki ga določite za kapetana, bo imel podvojene točke. Za kapetana lahko izberete katerega koli igralca tako, da najprej kliknete na določenega nogometaša in nato na ikono “C”.

Če vašemu primarnemu kapetanu spodleti ali če preprosto niste zadovoljni z njegovim nastopom, boste imeli še eno priložnost. To pravilo je enako kot v igri UEFA Champions League Fantasy (če kapetan, ki igra v torek, zapusti igrišče, imate pravico izbrati drugega igralca, ki igra v sredo).

Primer: Kane v ponedeljek proti Iranu ne igra dobro, vi pa ste ga izbrali za kapetana. Do konca prvega kroga lahko izberete igralca, ki še ni odigral svoje tekme v tem krogu. Podvojene točke, ki jih zasluži Kane, bodo za vas prepolovljene.

Menjave

Kot pri vsaki drugi tovrstni igri so tudi v FIFA World Cup 2022 Fantasy dovoljene štiri spremembe, ki jih morate izbrati pred začetkom kroga. Eden od teh mora biti vratar.

Če igralec iz prve enajsterice v določenem krogu ne igra ali preprosto niste zadovoljni z njegovo igro, ga lahko zamenjate z igralcem s klopi, ki še ni odigral svoje tekme.

V primeru, da v celotnem krogu ne spremenite ničesar, preprosto nimate časa ali pozabite, se ob koncu kroga samodejno izvedejo spremembe. Če nekaj spremenite, morate to storiti ročno do konca trenutnega kroga.

Boosterji (Žetoni)

Najzanimivejši del vsake fantasy igre so zagotovo žetoni, ki jih v FIFA World Cup 2022 Fantasy imenujemo boosterji.

Med svetovnim prvenstvom so vsakemu menedžerju na voljo trije žetoni:

Wildcard – najbolj znan član v družini boosterjev. Pred začetkom določenega kroga lahko naredite neomejeno število sprememb.

12. igralec – Dvanajsti igralec je booster, ki vam omogoča, da izberete enega igralca s klopi, čigar točke bodo štele k skupnemu seštevku na koncu kroga. Med krogom ne morete spremeniti ali odstraniti 12. igralca. Prav tako ta ne more biti izbran za kapetana.

Power Captain – Booster, ki ga še nismo srečali. Ko ga aktivirate, se bo število točk samodejno podvojilo najučinkovitejšemu igralcu v vaši ekipi ob koncu kroga. Ta igralec bo samodejno izbran za kapitana.

Ko enkrat aktivirate enega od boosterjev, si ne morete premisliti. Dovoljen je največ en booster na krog.

Prestopi

Pred začetkom svetovnega prvenstva je število prestopov neomejeno. Z napredovanjem tekmovanja se bo največje število prestopov na krog spreminjalo. Pred začetkom vsakega kroga je največje dovoljeno število prestopov:

 • Skupinski del – 2 prestopa
 • Osmina finala – neomejeno
 • Četrtfinale – 4 prestopi
 • Polfinale – 5 prestopov
 • Finale – 6 prestopov

Med skupinskim delom je dovoljen en prestop iz kroga v krog, vendar to pravilo velja samo za prve tri kroge. Ko se začne izločilni del tekmovanja, ni več omejitev prestopov.

Primer: Pred začetkom drugega kroga imate dva brezplačna prestopa, vendar morate opraviti le enega. Pred začetkom tretjega kroga boste imeli tri brezplačne prestope. Vsak prestop, ki ga ne uporabite, ne bo prenesen v osmino finala, niti v katero koli kasnejšo fazo tekmovanja.

Prestopi med krogom

To je najpomembnejša novost in potrebno je usmeriti posebno pozornost na to!

Med krogom je možen prestop. Igralca, ki še ni odigral svoje tekme v določenem krogu, lahko prodate za tistega, ki prav tako še ni odigral svoje tekme. To omogoča menedžerjem, da ukrepajo po objavi ekip.

Za vsak dodatni prestop pred in med krogom se od skupnega števila točk odštejejo -3 točke.

Točkovanje

Sistem točkovanja je, v primerjavi s Fantasy Premier League nekoliko drugačen, vse spremembe pa bomo navedli v naslednjih vrsticah:

 • Vsak igralec, ki izsili penal, bo prejel +2 točki, medtem ko bo igralec, ki je zakrivil penal, kaznovan z -1
 • Vratarji bodo prejeli +5 točk za nedotaknjeno mrežo, vendar morajo igrati vsaj 70 minut, medtem ko bodo prejeli +9 za dosežen gol! Vsaka obranjena enajstmetrovka prinese +3 točke, kazenske serije v izločilnih bojih se ne štejejo.
 • Tudi branilci bodo prejeli +5 točk za nedotaknjeno mrežo in jim bo zadostovalo 60 minut na igrišču. Za vsak dosežen gol bodo dobili neverjetnih +7 točk!
 • Tako vratarji kot branilci ne bodo prejeli negativnih točk za prvi prejeti gol, ampak bodo prejeli -1 za vsak naslednji prejeti gol.
 • Vezni igralci prejmejo +5 točk za dosežene zadetke, kar je standard. Vendar bodo prejeli +1 točko za vsaki dve ključni podaji (key passes), pa tudi za vsake tri osvojene dvoboje (tackles).
 • Tudi napadalci bodo prejeli +5 točk za dosežen gol, novost pa je, da bodo za vsaka dva strela v okvir vrat prejeli +1 točko.

Upamo, da smo vam s tem vodnikom uspeli podrobno predstaviti vsa pravila za FIFA World Cup 2022 Fantasy. Svojo ekipo lahko ustvarite s klikom na to povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja