Svetovno prvenstvo v nogometu 2022 – Zanimiva dejstva o stadionih v Katarju

Home » Svetovno prvenstvo v nogometu 2022 – Zanimiva dejstva o stadionih v Katarju

Otvoritev Svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju 2022 se hitro približuje. To tekmovanje bo edinstveno v številnih pogledih, kar še posebej velja za stadione.

Katar je prva arabska država, ki bo gostila enega največjih športnih dogodkov za ljubitelje nogometa, in sicer se bo svetovno prvenstvo odvilo šele med 21. novembrom in 18. decembrom 2022, saj so organizatorji zaradi neznosnih poletnih temperatur prestavili tekmovanja v čas bolj milih temperatur. Številni nogometni klubi niso bili najbolj navdušeni nad to odločitvijo, medtem ko spletne stavnice ne bi mogle biti bolj zadovoljne, saj se nadejajo še večjega povpraševanja po stavah kot v poletnih mesecih.

V primerjavi s prejšnjimi leti bo število stadionov najmanjše od svetovnega prvenstva v Argentini leta 1976, kar bi moralo še toliko bolj navdušiti gledalce, saj so vsi stadioni v radiju 55 kilometrov. Tako bodo lahko navijači hitro in brez težav prehajali med stadioni ter si vse tekme ogledali v živo.

Prav vsak od osmih stadionov, kjer bodo potekale tekme, ima zanimivo ozadje, ki vam jih bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju:

Stadion Lusail

Kapaciteta: 80.000 sedežev

Kljub temu da je bil rok za izgradnjo stadiona Lusail kar nekajkrat prekoračen, je bila gradnja uspešno končana letošnje leto. Ustvarjalci stadiona so izbrali zasnovo, s katero so se poklonili ročno izdelanim svetilkam in skledam, ki so pomemben del kulture Bližnjega vzhoda.

Stadion, ki je bil zgrajen posebej za to svetovno prvenstvo, zaseda osrednji del mesta Lusail in bo tudi prizorišče finalnega spopada. Zanimivo je, da se je vodstvo odločilo, da bodo po koncu tekmovanj odstranili največje število stolov do zdaj in jih podarili manj premožnim okoliškim nogometnim klubom, saj se stadion pozneje po vsej verjetnosti ne bo veliko uporabljal.  

Stadion Al Bayt

Kapaciteta: 60.000 sedežev 

Na tem stadionu bo odigrana otvoritvena tekma med Senegalom in Nizozemsko ter več drugih tekem vse do polfinala. To je eden največjih stadionov na celotnem turnirju glede na svojo kapaciteto. Zasnovan je tako, da odseva arabsko gostoljubnost in je videti kot tradicionalni nomadski šotor.

Čeprav je stadion eden najbolj oddaljenih od glavnega mesta Dohe, so se gostitelji domislili načina, kako poskrbeti za dobro voljo vseh navijačev in obiskovalec, ki se po tekmi ne bi želeli vrniti v prestolnico. V ta namen so v bližini stadiona zgradili luksuzni hotel s petimi zvezdicami in veliko nakupovalno središče, v sklopu katerega je tudi igralnica, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v igranju svojih najljubših igralniških iger.

Tudi za ta stadion se je vodstvo odločilo, da bo del stolov po koncu svetovnega prvenstva darovalo državam v razvoju. 

Stadion Ahmad Bin Ali

Kapaciteta: 40.000 sedežev

Na tem stadionu igra svoje domače tekme ekipa Al Rayyan, ki velja za enega najbolj znanih katarskih nogometnih klubov z največ zmagami. Obnova stadiona je bila končana leta 2020, zgrajen pa je bil na temeljih starega stadiona.

Fasada stadiona predstavlja vse glavne značilnosti, zaradi katerih je Katar prepoznaven v svetu, kot so pomen družine, lepota puščave in mednarodna trgovina. Zaradi bližine puščave se je stadiona prijel vzdevek ”vrata puščave”.

Stadion Al Janoub

Kapaciteta: 40.000 sedežev

Stadion se nahaja v enem od najstarejših delov mesta Al-Wakrah z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Zasnovo je navdihnila zgodovina lova na bisere, ki je v Katarju enako priljubljeno kot ribolov, oblikovala pa ga je žena Dame Zaha Hadid, ki je leta 2016 umrla zaradi srčnega napada.

Ko je bil projekt prvič razkrit, so številni komentirali, da spominja na dele ženskega spolovila, na kar se je ta arhitektka brezsramno odzvala: “Kako jih ni sram to reči? Ali je vse, kar ima luknjo, vagina? To je smešno.”

Stadion 974

Kapaciteta: 40,000 sedežev

Mnogi menijo, da ima ta stadion eno najbolj inovativnih zasnov v primerjavi z drugimi stadioni svetovnega prvenstva. Navdih zanj sta bila mednarodna trgovina in ladijski promet, 974 pa je pravzaprav klicna številka Katarja, zato je bilo tudi za gradnjo stadiona uporabljenih natanko 974 recikliranih ladijskih zabojnikov.

Ker stadion sestavljajo izključno ladijski zabojniki, ga bodo po koncu svetovnega prvenstva v nogometu v celoti razstavili in zabojnike namenili za pomoč nerazvitim državam sveta. Zato stadion 974 velja za prvo začasno prizorišče v zgodovini svetovnega prvenstva.

Stadion Al Thumama

Kapaciteta: 40.000 sedežev

Arhitekti so navdih za fasado tega stadiona našli v vzorcu tradicionalnega pokrivala za moške islamske vere v arabski regiji. Gre zaa edinstven stadion, saj zaradi zasnove zmanjša porabo vode za kar 40 % v primerjavi z drugimi stadioni, saj za namakanje uporablja reciklirano vodo, pridobljeno z naprednimi sistemi.

Tudi ta stadion bo po koncu svetovnega prvenstva spremenil svojo namembnost, saj bosta na njegovem mestu zgrajena mošeja in hotel.

Stadion Education City

Kapaciteta: 40.000 sedežev

Stadion je bil zgrajen v mestu Al Rayyan, in sicer se nahaja znotraj več univerzitetnih centrih. Zasnovan je tako, da se podnevi blešči in ponoči sije, zaradi česar se ga je prijel vzdevek ”diamant v puščavi”. Med izkopavanji za njegovo gradnjo so bile najdene kamnine, stare približno 30 milijonov let, stadion pa je moral biti postavljen 17 metrov pod morsko gladino.

Po svetovnem prvenstvu naj bi ta stadion postal dom katarske ženske nogometne ekipe.

Mednarodni stadion Khalifa

Kapaciteta: 45.416 sedežev

To je bil eden redkih stadionov, ki so bili zgrajeni, še preden je Katar dobil svetovno prvenstvo. Zgrajen je bil leta 1976 in je že od odprtja dom katarske nacionalne reprezentance. Tako kot vsi drugi stadioni je bil tudi mednarodni stadion Khalifa prenovljen za prihajajoče svetovno prvenstvo.

Na njem je Liverpool leta 2019 zmagal na svetovnem klubskem prvenstvu.

Seveda lahko na našem portalu najdete še več drugih zanimivih člankov o svetovnem prvenstvu, ekipah, igralcih … Kmalu po žrebu smo temeljito analizirali vse skupine, pripravili pa smo tudi nekaj zgodnjih napovedi o tem, kdo bo najboljši strelec, največje presenečenje in zmagovalec turnirja. Pisali smo tudi o igralcih, za katere Katar predstavlja zadnje svetovno prvenstvo.