Tour de France 2024 – stave, favoriti in kvote

Home » Tour de France 2024 – stave, favoriti in kvote
Tour de France 2024

Tour de France 2024 je letno kolesarsko tekmovanje, ki poteka po Franciji in občasno obišče sosednje države. Prvič je bilo organizirano leta 1903 in poteka vsako leto, z izjemo obdobij med obema svetovnima vojnama. Dirka tradicionalno traja tri tedne v juliju, obsega približno 3500 km in sestoji iz 21 etap, z dvema prostima dnevoma.

Tour de France, skupaj z Giro d’Italia in Vuelta, sestavlja “Grand tour” – tri najprestižnejše kolesarske dirke na svetu. Kolesar, ki vodi v skupnem seštevku, nosi rumeno majico, medtem ko so dodatno nagrajeni tudi najboljši gorski kolesar, sprinter in mladi kolesarji.

Povprečno sodeluje med 20 in 22 ekip, vsaka z 9 člani. Dirka je izredno zahtevna, zahteva vrhunsko fizično pripravljenost in sposobnost prilagajanja na raznolike trase z številnimi vzponi. Ustanovitev dirke, kot tudi zgodnji dnevi kolesarstva, so bili zaznamovani z romantičnim šarmom in avanturizmom.

Kdaj in kje se odvija?

111. izdaja Tour de Francea se začne v Firencah, 29. junija, in konča tri tedne kasneje v Nici, 21. julija. To je prvič, da se Tour začne v Italiji in prvič, da se konča v Nici, zaradi priprav na Olimpijske igre v Parizu 2024, ki se začnejo teden dni kasneje.

Trasa tega prestižnega kolesarskega dogodka obsega približno 3,492 km s skupnim vzponom približno 52,320 metrov, poteka skozi štiri države – Italijo, San Marino, Francijo in Monako. Vključuje dva individualna kronometra skupne dolžine 59 km, štiri cilje na vrhu gorskih etap, niz makadamskih cest v 9. etapi ter zaključni gorski kronometer do Nice. Uradna trasa je bila objavljena 25. oktobra na svečanosti v Parizu.

Tour de France 2024: Kje gledati?

Tour de France 2024 bo na voljo za ogled na številnih platformah po vsem svetu, ljubiteljem kolesarstva pa omogoča spremljanje vsake faze te razburljive dirke.

V Sloveniji bo dirko možno spremljati na RTV Slovenija, ki bo zagotovila podrobne prenose vseh etap s strokovnimi analizami in komentarji. Prav tako bodo številne nacionalne televizijske hiše in športni kanali po Evropi prenašali dirko v živo.

Za tiste, ki imajo raje spletno pretakanje, bo Eurosport Player in druge športne pretočne platforme omogočale spremljanje na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih. Uradna spletna stran Tour de France bo ponujala sledenje v živo in najnovejše novice, kar omogoča spremljanje rezultatov in dogodkov v realnem času.

Pravila in točkovanje

Tour de France ima nekaj ključnih pravil in sistemov točkovanja, ki določajo potek dirke:

  1. Skupni seštevek (Rumena majica): Kolesar z najkrajšim skupnim časom na koncu vseh etap nosi rumeno majico, simbol vodstva v dirki.
  2. Točkovna razvrstitev (Zelena majica): Sprinterji zbirajo točke na ciljih ravninskih etap in vmesnih sprintih, kolesar z največ točkami nosi zeleno majico.
  3. Gorska razvrstitev (Pikčasta majica): Kolesarji zbirajo točke na vrhovih vzponov, kolesar z največ točkami nosi pikčasto majico.
  4. Razvrstitev mladih kolesarjev (Bela majica): Nagrajena je najboljšemu kolesarju, mlajšemu od 26 let, v skupnem seštevku.
  5. Ekipna razvrstitev: Ekipe tekmujejo skupaj, seštevajo se časi treh najboljših kolesarjev iz vsake ekipe na vsaki etapi.

Tour de France 2024: Favoriti

Trenutni prvak Tour de Francea, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), je lani osvojil svoj drugi naslov.

Če si opomore po poškodi po padcu bo Vingegaard v solidnih možnostih, da obrani naslov proti glavnim tekmecem, prvi v vrsti pa seveda Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je lani zasedel drugo mesto. Vingegaardu bodo verjetno izziv predstavljali ne samo Pogačar, ampak tudi Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) in nekdanji moštveni kolega, zdaj tekmec, Primož Roglič (Bora-Hansgrohe).

Tour de France 2024: Stavnice in kvote

Stavnica Bet365 je že objavila ponudbo, kjer je največji favorit slovenski kolesar. Tukaj je prvih pet tekmovalcev, ki imajo po mnenju stavnic največje možnosti za zmago:

  1. Tadej Pogačar – 1.53
  2. Jonas Vingegaard – 3.20
  3. Primož Roglič – 9.00
  4. Remco Evenepoel – 15.00
  5. Adam Yates – 26.00

Najboljše stavnice ponujajo širok razpon možnosti, vključno s stavami na skupnega zmagovalca, zmagovalca posameznih etap in različne druge kategorije.

Bonus dobrodošlice: 
100% do 25€
Pri prvem depozitu
*Velja za vse nove igralce

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja