Vrste kvot v športnih stavnicah

Home » Vrste kvot v športnih stavnicah
kvote

Vsakdo, ki se je kdajkoli ukvarjal s športnimi stavami, je gotovo prišel do ugotovitve, da obstaja več različnih vrst kvot, ki jih športne stavnice ponujajo svojim uporabnikom. Takoj moramo poudariti, da je razumevanje različnih vrst kvot, ki jih ponujajo športne stavnice in stavni trgi, izjemno pomembno, saj lahko s tem znanjem poiščete najboljše ponudbe.

Obstajajo tri najbolj znane vrste kvot, ki jih ponujajo športne stavnice in o katerih bomo podrobno pisali v tem članku. Poleg njih pa obstajajo tudi nekatere manj znane in bolj lokalne vrste. V resnici ni pomembno, katera vrsta kvot vam je ljubša, saj vsaka vrsta svojim uporabnikom ponuja enako. Tako da je odvisno od vaših preferenc in navad, katere kvote boste uporabljali.

Menimo, da je za vsakega igralca športnih stav, ki želi s svojimi stavami ustvariti dobiček, izjemno pomembno, da ve, katere so osnovne vrste kvot.

Osnovne vrste kvot v športnih stavnicah

Uporabljajo se tri vrste kvot, njihova uporaba pa je odvisna od regije, v kateri prebivate. Ko športne stavnice prek vašega naslova IP ugotovijo, iz katere regije prihajate, samodejno ponudijo vrste kvot, ki so v tej regiji najbolj zastopane. Če na primer prihajate iz Velike Britanije, vam bodo kot privzete skoraj zagotovo ponudili decimalne kvote, če pa prihajate iz drugega dela Evrope, vam bodo kot privzete ponudili decimalne kvote. Ni treba posebej poudarjati, da imajo ugledne in kakovostne športne stavnice v svoji ponudbi vedno možnost prikazati vsaj te tri vrste kvot.

Tri najbolj znane vrste kvot v svetu športnih stav so:

  • Decimalne kvote (znane tudi kot evropske kvote),
  • Frakcionalne kvote (znane tudi kot angleške kvote) in
  • Ameriške kvote (znane tudi kot kvote Moneyline).

Poleg teh treh obstajajo še hongkonške, indonezijske in malezijske vrste kvot, ki pa so manj znane in so priljubljene zlasti v regijah po katerih so poimenovane.

Če ste začetnik v svetu športnih stav, potem je pomembno, da razumete vse vrste teh osnovnih kvot, da boste sčasoma prepoznali vrednost, ko jo boste videli.

Decimalne kvote v športnih stavnicah

Decimalne (evropske) kvote so najbolj znane in razširjene v Evropi. Velika večina priljubljenih evropskih športnih stavnic jih uporablja kot privzeto vrsto, priljubljene pa so tudi v Avstraliji.

Kot je razvidno že iz imena, je ta vrsta kvote prikazana z decimalnimi številkami (1.20, 1.50, 2.30, 5.65).

Izračun potencialnega dobička pri uporabi decimalne kvote je izredno enostaven. Kvoto pomnožite s svojim vložkom in nato odštejete znesek svojega začetnega vložka, da prejmete neto dobiček iz stave.

Poglejmo na primeru:

Na košarkarski tekmi med ekipama CSKA Moskva (1.50) in Real Madrid (2.48) lahko vsak igralec stav, ki se odloči staviti 100 € na zmago CSKA Moskva v višini 100 €, potencialno zasluži 50 €. Po drugi strani pa lahko igralec, ki se odloči za stavo na zmago Real Madrida v višini 100 €, potencialno zasluži kar 148 €.

Na splošno je decimalne kvote zelo enostavno razumeti in usvojiti, pri čemer je treba upoštevati, da se pri nas uporablja skoraj izključno ta vrsta kvot. Zanimivo je, da imajo številni profesionalni igralci pravzaprav raje to vrsto kvote, saj je najbolj praktična.

Frakcionalne kvote (britanske) v športnih stavnicah

Frakcionalne (britanske) kvote se najpogosteje uporabljajo v Veliki britaniji in na Irskem. Ta vrsta kvot izvira iz konjskih dirk in pasjih dirk. Za novinca na področju športnih stav, se lahko frakcijske kvote na prvi pogled zdijo zelo zapletene, vendar v resnici niso. Gre za preprosto matematično enačbo.

Kadar na športni stavnici vidite dve številki, ločeni s poševnico (5/1, 1/2, 7/4 itd.), gre za frakcionalne kvote. Izračun sploh ni zapleten, če vam ga nekdo razloži na pravilen način. Kadar je prva številka večja od druge, to pomeni, da je potencialni dobiček večji od vloženega dobička, in da je kvota večja od decimalne kvote 2.00.

Poglejmo na primeru:

Na košarkarski tekmi med moštvoma CSKA Moskva (4/9) in Real Madrid (11/8) lahko vsak igralec, ki se odloči za stavo v višini 100 € na zmago CSKA Moskve, potencialno zasluži 44 € neto dobička. Po drugi strani pa lahko igralec, ki se odloči za stavo na zmago Real Madrida v višini 100 €, doseže potencialni dobiček v višini 138 €.

Iz tega je razvidno, da kvota na favorita, izražena v frakcionalnih kvotah 4/9, pomeni, da za vsakih vloženih 9 € igralec zasluži 4 €. Na splošno so lahko frakcionalne kvote sprva nekoliko zapletene, vendar je razumevanje te vrste kvot pomembno, zlasti če želite staviti na konjske in pasje dirke.

Ameriške kvote (ameriške) v športnih stavnicah

Ta vrsta kvot je najbolj priljubljena v Združenih državah Amerike in Kanadi. Podobno kot frakcionalne kvote se tudi ameriške kvote na prvi pogled zdijo zapletene, v resnici pa jih je precej preprosto razumeti.

Če kdaj vidite kvote s predznakoma + ali -, vedite, da gre za ameriške kvote ali kvote Moneyline. To je edina vrsta kvot, ki imajo predznak. Ta simbola označujeta, ali stavite na favorita (znak minus) ali na nefavorita (znak plus).

Izračun potencialnega dobička je seveda odvisen od predznaka. Če stavite na favorita, potem kvote predstavljajo znesek denarja, ki ga je treba staviti za dobitek 100 €. Če stavite na nefavorita, potem kvote predstavljajo znesek, ki ga lahko potencialno osvojite s 100 €.

Poglejmo na primeru:

Na košarkarski tekmi med ekipama CSKA Moskva (-200) in Real Madrid (+148) lahko vsak igralec, ki se odloči staviti 100 € na CSKA Moskvo, potencialno zasluži 50 € neto dobička. Po drugi strani pa lahko igralec, ki se odloči za stavo na zmago Real Madrida v višini 100 €, potencialno zasluži kar 148 €.

Čeprav so ameriške kvote na prvi pogled videti precej zastrašujoče, so zelo preproste za razumevanje in zelo logične. Ko boste osvojili način izračuna teh kvot, jih boste brez težav pretvorili v decimalne ali frakcionalne kvote.

Kako pretvoriti kvote

Danes, ko imate internet vedno pri roki, je pretvorba katerekoli vrste kvote v drugo precej preprosta, saj je na spletu na voljo veliko število brezplačnih in plačljivih pretvornikov. Vseeno pa se nam zdi pomembno, da vsak igralec stav razume, kako poteka formula za pretvorbo ene vrste kvote v drugo.

Zato smo za vas pripravili nekaj preprostih matematičnih operacij, s katerimi lahko zelo enostavno pretvarjate kvote.

Pretvorba frakcionalnih kvot v decimalne

Najlažji način pretvarjanja frakcionalnih kvot v decimalne je, da prvo število frakcionalnih kvot delite z drugim številom in nato dodate 1.00. Poglejmo na primeru:

5/11 frakcionalna kvota je ((5/11) + 1) = 1.45 v decimalni kvoti

Pretvorba decimalne kvote v frakcionalno

Za enostavno pretvorbo decimalne kvote v frakcionalno upoštevajte naslednjo formulo:

1.25 decimalna kvota je 1.25 – 1.00 = 0.25/1 * 4 = 1/4 v frakcionalni 

Kot vidite, lahko vsako vrsto kvote pretvorite v drugo. Vprašanje je le, ali boste to storili sami ali pa boste uporabili katero od brezplačnih ali plačljivih programov, ki so na voljo na spletu. Navsezadnje je pomembno, da veste, katere kvote obstajajo in kako se razlikujejo.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj pomeni znak plus/minus pri ameriških kvotah?

Ameriške kvote so edine, ki uporabljajo kakršenkoli predznak. Kvote imajo +, ko stavite na nefavorita, kvote z – pa se uporabljajo, ko stavite na favorita. Več o tem, kako se izračuna dobiček pri ameriških kvotah, si lahko preberete v članku.

Katere so najbolj znane športne stavnice na svetu?

Na svetu je trenutno veliko športnih stavnic. Med najbolj znanimi in priznanimi pa so zagotovo Bet365, Pinnacle, Marathonbet in 1Xbet. Vse te športne stavnice svojim strankam zagotavljajo odlične storitve in številne dodatne možnosti, zaradi katerih so športne stave izjemno priročne in zabavne.

Kakšna je stavna marža, ki jo uporabljajo športne stavnice?

Marža predstavlja zagotovljen dobiček, ki ga ima stavnica ne glede na to, kako se športni dogodek konča. Te marže znašajo od 2 % do 10–12 % pri nekaterih manj kakovostnih stavnicah. Seveda, višja kot je marža, boljše je za stavnico.